Oldal kiválasztása

Festési Gyakorlatok

alkotótárs – Pólya Zsombor

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves festő, és intermédia szakos hallgatóiként (Juhász Kinga és Pólya Zsombor) alkotópárost hoztunk létre. Egy közös, minden mozzanatában dokumentált festészeti gyakorlatra tettünk kísérletet.

Kezdetben 43 gyakorlatot, festési módot fogalmaztunk meg, ami folyamatosan bővül újabb ötletekkel. Ezek szigorú szabályok mellett időbeli, technikai és kivitelezési megkötéseket, korlátozásokat jelentenek. Egy-egy kép keretein belül célunk ütköztetni a festői tapasztalattal bíró és az ösztönösen dolgozó alkotó látásmódját, technikáját. 2011, 2012, 2013 nyarán 16 tervet valósítottunk meg, így 20 darab nagyobb méretű olajkép készült el. A „könnyebb” gyakorlatoktól haladtunk a „nehezebbek” felé. Illetve az egyik feladat megvalósítása közben szerzett tapasztalatok és kérdésfelvetések függvényében alakítottuk ki a következő megkötések mibenlétét. A képek egymásra épülnek és egy komplex folyamatot reprezentálnak. Korábban sem egymással sem pedig mással nem hoztunk létre közös festményeket, így ez mindkettőnk számára teljes egészében új élmény volt. Mind a két félnek újszerű hozzáállással, fokozott tudatossággal kellett a képekhez nyúlnia egy közös célt szem előtt tartva, illetve az előre meghatározott elképzeléshez igazodnia. Mindez merőben különbözik az egyéni alkotás közben alkalmazott gondolkodás- és látásmódtól. A közös alkotás a festészet intimitásának feladása, hiszen egy majdhogynem idegen embert engedünk a személyes szféránkba. A képek készítésekor a megkötések és az alkotótárs jelenléte állandó kontroll alatt tartja az esetleges megnyilvánulásokat, és a véletlenszerűségeket minimálisra csökkenti.

Munkánk során nemcsak a technikai nehézségekkel, hanem az összeszokás, egymásra hangolódás izgalmával, a konfliktusokkal és  belső bizonytalanságokkal is meg kellett küzdenünk. Mindemellett a nem várt pszichikai tapasztalatok, önmagunk folyamatos megkérdőjelezése és bírálata önismereti kihívásokat is jelentettek. Az egyik legelső probléma, az egyéni festészetben már jól ismert kérdés volt: „mikor lesz kész a kép?” melynek eldöntése két alkotó esetében hatalmas kihívás. A pont meghatározása, ahonnan már nem tartjuk érdemesnek a kép folytatását mindig közös megállapodás, kompromisszum tárgya és egyben a legtöbb konfliktus forrása. Különböző igényekkel, elvárásokkal viszonyulunk a festményekhez így végső megítélésük is eltérő. Újszerű tapasztalatainkat fontosnak tartottuk rögzíteni írásos formában, valamint minden egyes festmény elkészülését videó felvétellel is dokumentáltuk, ami az egész munka szerves részét képezi.

MEGVALÓSULT KÉPEK ÉS KONCEPCIÓ:

Restruktúra sorozat

FELTÖLTÉS ALATT - ELSŐ ÉV

2011 – Összeszokás és egymás megismerése

Restruktúra sorozat

FELTÖLTÉS ALATT - MÁSODIK ÉV

2012 – Személyes történetek

Restruktúra sorozat

FELTÖLTÉS ALATT - HARMADIK ÉV

2013 – Az asztal

Restruktúra sorozat

FELTÖLTÉS ALATT - Osa Archívum, Centrális Galéria – akció

Kísérlet a művészi döntéshozatalok teljes dokumentálására és az egyébként intim alkotófolyamat nagyközönség elé tárása, avagy műtárgy születése egy galéria terében.